Jesteś tutaj: menedzerochronyzdrowia.edu.pl > Dieta > Dieta na poprawę koncentracji

Kuchnia francuska

Jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Doceniana za smak i jakość potraw. A z czym nam najbardziej kojarzy się kuchnia francuska? Chyba potrawą najbardziej znaną i utożsamianą z Francją są żabie udka. Dalej plasują się ślimaki, sery oraz bagietki. Nie można także zapomnieć o francuskim winie, które nie tylko dodawane jest do wielu potraw, ale które także jest dodatkiem do jedzenia. Ponadto mówiąc o kuchni francuskiej warto mieć na uwadze rozróżnienie na kuchnie regionalne Francji. Bowiem kuchnia francuska nie jest kuchnią jednolitą. Także mówiąc o tej kuchni można wyróżnić kuchnię regionu Pikardii, Alzacji, Bretanii czy Prowansji. Trufle, zioła prowansalskie, bretońskie naleśniki, cydr, suflet czosnkowy to właśnie całe sedno kuchni francuskiej. Smaczna, idealna na wystawne kolacje oraz na spotkanie grupy znajomych przy posiłku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.